Padurea Letea reprezintă o atracție turistică deosebită, în care nu poți spune că ai vizitat Delta Dunării fără să vizitezi această minune unică în lume.
Excursie cu barca la Padurea Letea, Plecarea se face din Murighiol ➠ Dunarea Veche Bratul Sfântul Gheorghe ➠ Uzlina (Sat, Canal, Lac) ➠ Lac Isac ➠ Canal Litcov ➠ Canal Caraorman ➠ Crisan ➠ Brat Sulina (Sat Crisan) ➠ Sat Letea
Satul Letea, este un sat cu multe case traditionale din lemn, chirpici si stuf, vopsite in culorile specifice deltei Dunarii, verde, albastru si alb. O data ajunsi in aceasta localitate, lasam barca si continuam Aventura cu o masina special amenajata offroute pentru excursia catre Padurea, aceasta fiind cea mai Nordica padure subtropicala din Europa. O data ajunsi la padure vom face cunostinta cu singura padure de stejar din lume crescuta pe un grind maritim (sarat), liane si o flora subtropicala ce nu poate fi intalnita altundeva in Romania.
Caii salbatici de la Letea sunt desigur atractia deosebita a lumii animalelor din aceast loc fiind prima rezervatie naturala din Romania. In toate turele noastre ne straduim sa gasim hergheliile ce pasc libere pe aceste pajisti sau in padure. La fata locului, ghizii va vor povesti multe alte lucruri interesante despre acest loc.
Programul nostru de vizitare a Padurii Letea începe în satul Letea, fiind cel mai traditional sat din Delta Dunării. Aici încă mai putem găsi multe case construite în stilul arhitectural local, din lut, lemn și stuf, pictate și decorate în stilul “lipovenesc” și “hahol”.
Odată ajunși la satul Letea, vom lua mașini special amenajate pentru condițiile grele de drum și vom merge către pădure, din respect pentru natură nu vom băga mașinile în zonele interzise, ci le vom lăsa într-un punct din care putem ajunge destul de ușor până la dunele de nisip pe care le vom admira PE JOS. Vom vedea stejarii bătrâni ai pădurii, unde ne vom povesti cum ajung să crească într-un mediu incompatibil cu acest tip de arbori și care a fost cauza formelor ciudate ale acestora. După ce terminăm obiectivul din pădure, ne vom întoarce spre mașini pe o altă cale, pe care ne va mai arata câteva raritati din flora locala. În funcție de anotimp, turul pe jos poate varia ca timp și distanța. În toiul verii fiind destul de dificil să mergi pe nisipul fierbinte prea mult timp. Evident, primavara și toamna, turele pot fi mai lungi, temperaturile permitând acest lucru iar spectacolul naturii meritând fiecare pas în plus.
Tarla Popii – Aici putem vedea doi dintre stejarii batrani ai padurii, desi exista povesti despre varsta de peste 1000 de ani a acestor stejari, studiile științifice au demonstrat că au 300–600 de ani. Pe stejarul din interiorul padurii au rezistat multă vreme liane (Periploca graeca) și curpeni ce dădeau locului un aspect foarte special.
Dunele mari - din Hasmacul Mare sunt cele mai înalte din zonă, măsurând 13 metri. Dincolo de acestea se întind peisaje spectaculoase de fâşii (hasmacuri) de pădure şi fâşii de deşert, care dau unicitate acestui loc.
Dunele mici – Mai apropiate de drum, pot fi accesate cu ușurință, având de mers maxim 10 minute de la drum până la ele, de unde se întinde un peisaj spectaculos în spatele dunelor.
Fantana lui Omer – Cândva aici a trăit un turc cu acest nume, iar urmele casei (colibe) lui încă mai pot fi văzute în apropierea fantanii.
Masa poate fi servită la o gospodărie locală din satul Letea. Aici se gătește zilnic peste proaspăt, în stilul tradițional hahol (ucrainian). În cazul în care nu doriți meniu de peste, vă rugăm să ne anunțați înainte de a ne îmbarca pentru a putea oferi localnicilor timp să pregătească altceva în afară de peste.
Barca cu care veți merge în Delta este una dotată cu banchete/scaune cu spatar și perne din piele ecologică pentru un confort cât mai ridicat, având o foarte bună stabilitate și siguranță. Cu această barcă NU se transportă peste, este foarte curată și este folosit numai pentru turism. Fiecare persoană din barcă va primi o veste de salvare imediat dupa îmbarcare.
În drum spre Letea ne vom abate de la traseul principal și vom intra pe canale înguste, lacuri unde vom admira flora și fauna deltei.
Un peisaj de poveste, o pădure ca în legendele cu zâne, dar și satul tradițional locul în care timpul și ceasul s-au oprit acum câteva sute de ani.
In Murighiol sunt Pensiuni sau Restaurante cu specific pescaresc dar si Dobrogean unde se poate servi masa.
Toate barcile au conducatori cu experienta, nascuti si crescuti in delta, barcile sunt in perfecta stare de functionare fiind dotate cu veste de salvare, colac de salvare si stingator pentru incendiu.
Drakar Explorer ofera turistilor sai parcare pazita. (gratuit)
Murighiol este o comună în județul Tulcea, Regiunea Dobrogea, România unde se poate ajunge cu masina (drumul este foarte bun).